ZOKI KRALJ – Bogat ognjemet v revnem mestu.

Vem, rekli boste, da je veseli december namenjen veselju. Sproščeni zabavi. Druženju s prijatelji ob kuhančku. Izbiranju božičnih daril. In, da pisanje postov, ki niso polni vsega zgoraj naštetega morda ne spada v ta čas. Res ne? Je prav, da v imenu predpraznične evforije zatiskamo oči in ne znamo, nočemo ali ne zmoremo videti tudi tistih stvari okrog nas, ki morda niso tako lepe, bleščeče? Mislim, da je na krivice potrebno opozarjat vedno. Tudi takrat, ali predvsem takrat, ko se večina dela kot, da nič ne vidi, nič ne sliši.

Strinjam se z vsemi, ki pravijo, da je Ljubljana vsako leto decembra res čarobno okrašena. Vzdušje je posebno. Zdi se, kot, da bi čas tekel počasneje. Zdi se kot, da bi bili problemi in težave nekje daleč stran. Lepo. Tako lepo, da je že skoraj kičasto. Toda verjemite, v deželi na sončni strani Alp – sonca je v tej državi vse manj tako ali drugače, obstaja ogromno ljudi, ki za štirimi stenami svojih skromno opremljenih stanovanj skrivajo svojo bedo. Svojo revščino. Svoje solze. Solze žalosti, besa, nemoči. Ti ljudje nimajo volje niti veselja, da bi se ukvarjali s postavljanjem in okraševanjem smrečice. Že tako komaj plačajo račun za elektriko. Teh ljudi ne boste videli v mestu. Oni ne grejo na kuhančka. Ker si ga ne morejo privoščiti. Še lastnim otrokom ne zmorejo nuditi vsaj dveh toplih obrokov dnevno. Žal.

Toda Zoki Kralj, veliki ljubljanski šerif, alfa in omega naše prestolnice se je odločil, da bo tudi letošnji novoletni ognjemet veličasten. Pa, nek se vidi raskoš bre! Saj ni važno, če delavci, ki so gradili Stožice niso bili izplačani. Saj ni važno, če je v mestnem proračunu ogromna luknja. Saj ni važno, če… Bom nehal. Preden me označite za totalnega negativca. Nisem prepričan, da smo v takem stanju, da si lahko privoščimo tako razsipavanje davkoplačevalskega denarja. Da se ne bi narobe razumeli…prav je, da se ljudje sprostijo in veselijo. Vsaj enkrat v letu. S pomočjo substanc seveda. Večinoma tekočih. Slovenci se v treznem stanju pač večinoma ne znamo sprostit. Ampak za boga milega…malce skromnosti pa vendar ne bi škodilo nje? In denar za ognjemet recimo, bi se dalo porabiti dosti bolj koristno in smotrno. 

 

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s