KO SE ŽALOST PRETVORI V JEZO.

“Zavod za zaposlovanje, to je kraj kjer se končajo sanje, da bom še kdaj šel na dopust nikol več trgal si od ust, da bom otroke delal in tud skrbu zanje”. (ADI SMOLAR)

In tako stojim tam na Zavodu za zaposlovanje, kot že večkrat letos. Čakam na razgovor pri svoji svetovalki. Pred mano mladi, univerzitetno izobraženi ljudje. Morali bi biti veseli, kar glede na okoliščine seveda niso. Pa delavci s sključeno držo in zgaranimi rokami. Moški s pomankljivim znanjem slovenščine a odličnim znanjem gradbeništva. Pa starejše gospe, ki bi v nekih drugačnih razmerah, v neki bolje urejeni državi svojim vnukom pripravljale kakav. Večinoma smo tiho, povešenih ramen, vdani v usodo. Le tu in tam se sliši kak jezen vzdih in komentar v stilu…koliko časa bom še čakala. Ljubica, saj si brez službe. Cel dan imaš čas čakat. Tako očitno razmišljajo oni z druge strani pulta, z druge strani vrat.

Končno pridem na vrsto. Stopim v pisarno svoje poklicne svetovalke. Po uvodnih vljudnostnih frazah in pregleduu dokumentacije me ženska vpraša : “Vi nimate statusa invalida? Niste invalidsko upokojen?” Debelo sem jo pogledal. Kaj pa njej ni jasno? Samo zato, ker sem imel težave z depresijo, ki pa so res bile tako hude, da je bila potrebna hospitalizacija v Polju bi ona meni kar podelila invalidsko penzijo? Ne se hecat. Na svojih 7 let delovne dobe bi dobil 120 evrov. Pa kaj naj s tem? Stojim pred njo, fant star 29 let, torej še mladenič, imam dve zdravi roki, dve zdravi nogi, rad bi delal, ženska pa me sprašuje kako to, da nimam statusa invalida. Kdo je zdaj tu dejansko nor?

Nato ji povem še, da me zanima delo v tujini. Predvsem zanimivi sta mi Avstrija in Nemčija. Če mi lahko pove kako je s tem. Ženska mi s sladkobno prijaznim glasom reče : ” Dušan, bolan ste, ne zmorete vi tega.” Aaa, pizda materna! Oseba, ki je po izobrazbi ekonomski tehnik in me vidi enkrat na tri mesece za deset minut je kompetentna, da presoja moje zdravstveno stanje? Hudo zanimivo! Vsega sem imel dovolj. Vsega sem imel, oprostite izrazu poln kurac. Brez pozdrava sem sem se obrnil in za sabo zaloputnil vrata. Takih nebuloz mi pa res ni treba poslušat.

Očitno je, da je s to državo, s tem sistemom, s to miselnostjo nekaj hudo narobe. Namesto, da bi bilo določenim institucijam – in Zavod za zaposlovanje nedvomno spada med njih v interesu, da mladim ljudem pomagajo poiskat službo, bi oni raje pomagali iz nas delat invalide. Seveda, za njihovo statistiko bi bilo to bolje. Žalostno je, da se tudi na tem nivoju kaže popolna odsotnost vizije v katero smer naj bi ta država šla. Mi, mladi, generacije ljudi, ki so nam vzeli sanje in ukradli upanje pa…s trebuhom za kruhom. Guten Morgen Deutschland!

Advertisements

One thought on “KO SE ŽALOST PRETVORI V JEZO.

  1. Kot vedno, fenomenalen komentar na brez-dela te veje javne uprave. NJim bi morali znizati denar in bi bili placani glede na to,kolikim ljudem zrihtajo sluzbo, ne pa da le grejejo stolcke tam im solijo pamet obupani mladini, kot da sluzbe rastejo na drevesih in te posiljajo na brezvezne tecaje s katerimi ne pridobis nic. Namesto tega bi ti mogoce omogocili stipendijo za studij ali srednjo solo za kader,ki se potrebuje,kjer je siht zagotovljen. Prekvalifikacija ali kako temu pravijo…ne..tako hodis na ZUP seminarje,pa team building pa ne vem kaj se ne…mislim….pa js, da na center za socialno moram vsake 3 mesece nosit zdravnisko potrdilo,da mi izdajo odlocbo,da prejemam podoporo naslednje 3 mesece….A res ni mozno mi dat mir vsaj 6 mesecev ali pa da bi le prinesla dokazila in ne vsakih kupovala oz. printala tisto 12 listno polo,na kateri lih obkrozim 3 stvari, napisem osebne podatke in se podpisem…a ni skoda papirja? Pa seveda..gospa veleumska se drzi kot sam Bog in izraz na obrazu bolj kisel kot ce bi jedla najbolj kisle limone…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s