PRIDEN KOT ČEBELA, TIH KOT MIŠ.

Image

 

Petek je. Ura je 4.20. Zjutraj. Kot vsako jutro ga zbudi tisti nadležni zvok budilke, ki ti dan pokvari že takoj na samem začetku. In vsako jutro znova si zaželi, da bi se preprosto pokril s kovtrom in prespal cel dan. Cel teden. Celo življenje.

Stopi v kopalnico, izprazni poln mehur, si umije roke, obraz in se pogleda v ogledalo. In to kar vidi v ogledalu mu ni všeč. V ogledalu vidi udrta lica in oči v katerih ni nekdanjega leska. O nekoč privlačnem mladeniču za katerim so se ozirale ženske skoraj ni več sledi. Utrujen je. Utrujen od vsakodnevnih porazov, utrujen od slabih novic, ki jih mediji servirajo na vsakem koraku. Žalosten, ker svoja otroka vidi le dvakrat na mesec. Ločitev je bila grda, boleča. Med njim in njo so padale besede, ki jih ne boste našli v nobenem slovarju, a so ob takih situacijah precej priročne in pogoste. Svojemu bivšemu partnerju s katerim sta si včasih delila posteljo, sanje in načrte za prihodnost je pač treba zmetati v obraz vse tisto najslabše. Vse tisto najbolj boleče. Nizki udarci pod pas kakršnih še celo najbolj primitivni boksarji ne uporabljajo. In potem nastopi tišina. Ko si dva, ki sta se imela še ne tako dolgo nazaj neizmerno rada nimata več kaj povedat je to zagotovo konec.

Ura je 4.50. Zjutraj. Sveže obrit in stuširan si skuha kavo. Opazuje svoje lično opremljeno stanovanje, ki ga je gradil in opremljal z ljubeznijo. Z lastnim, pošteno zasluženim denarjem, z lastnimi rokami. V upanju, da bosta vsaj njegova otroka živela v toplem, ljubečem domu, ki ga sam – ob očetu alkoholiku in materi – tipični podobi cankarjanske trpeče mame nikoli ni imel. Včasih je bilo to stanovanje polno razposajenega otroškega smeha in mamljivega vonja njenega parfuma. Nikoli si ni zapomnil za kateri parfum je šlo. Nekaj francoskega. Nekaj dragega. Nekaj kvalitetnega.

Ura je 9.30. Dopoldne. Opazuje svoje sodelavce za tekočim trakom. Njihovi gibi so avtomatizirani. Sam sebi se zdi kot robot. Kot nekdo, ki mu je delo na štiri izmene, kjer je treba doseči neko normo, da zaslužiš plačo posesalo ves življenski sok, vse veselje do življenja. Šef gre mimo njega, ga nekaj sekund opazuje in nato potreplja po ramenu z besedami : “Priden si.” Seveda, kompliment, ki ga je povprečen Slovenec najbolj vesel je to, da mu nekdo reče, da je priden. Medtem, ko so Švicarji, Avstrijci, Švedi, Nizozemci – narodi po katerih se tako radi zgledujemo inovativni, drzni, ustvarjalni, smo mi najbolj veseli, če nam nekdo reče, da smo pridni. O, ja …pridni kot čebele, tiho kot miške. Nismo glasni, ne upiramo se šefu, sistemu, oblasti. Pogumni smo šele takrat, ko nam po grlu steče četrta ali peta pošiljka alkoholnega zvarka iz hmelja. Takrat za šankom prekolnemo vse živo. Še raje pa to storimo na kakšnem spletnem forumu. Varno skriti za anonimnostjo jebemo mater komunistom, domobrancem in vsem vmes.

Ura je 14.05. Konec šihta za junaka te zgodbe, ki je pravzaprav tragični junak. Njegovi dnevi so si enaki kot jajce jajcu. Opravlja delo, ki ga ne mara, v firmi, ki jo sovraži. Njegov šef je človek, ki ima čustveno inteligenco na nivoju brivske pene, njegova bivša žena pa je ženska, ki ga terorizira. Zato, ker ji on to dopusti. Večno ujet v kronično nezadovoljstvo, ker ga je strah poskusiti kaj novega, stopiti ven iz okov preteklosti, zaživeti drugače, narediti korak izven cone udobja se ta naš tragični junak sploh ne spomni več kdaj se je nazadnje iz srca nasmejal. Kdaj se je razveselil novega dneva. Bili so tudi ti časi. Nekoč, dolgo nazaj.

Ura je 22.15. Zvečer. Pravkar je popil svoje tretje pivo. Tisto najcenejše iz Hoferja. Kadi cigareto, posluša kako zunaj pada dež in se sprašuje ali bo naslednji dan vsaj za kanček lepši od današnjega. Hm … če ne bo sam nič naredil zato …bolj težko.

 

Advertisements

One thought on “PRIDEN KOT ČEBELA, TIH KOT MIŠ.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s