IZREDNI LJUDJE ZA IZREDNE RAZMERE – Poklon slovenskim gasilcem

Image

 

 

Slovenija – september 2013. V štirih slovenskih mestih ( Jesenice, Celje, Ljubljana, Koper ) se dogaja Eurobasket. Največji športni dogodek na slovenskih tleh. Člane naše košarkarske reprezentance mediji poimenujejo junaki. Z vsako novo zmago, z vsako novo dobro igro se evforija navijačev stopnjuje, pričakovanja športne javnosti so velika. Želimo medaljo. Naši fantje na parketu so uspeli doseči to kar naši politiki ni uspelo nikoli. Združili so pregovorno razdvojen, na levi in desni pol razdeljen slovenski narod. Kako se je zgodba končala vemo. Sanj o tem, da bi slovenska košarkarska reprezentanca osvojila medaljo na domačem prvenstvu je bilo konec tistega večera, ko so stvari v roke vzeli francoski košarkarji in, ko je Tony Parker dokazal, da ni le moški ob katerem ženskam postane vroče – dečko pač dobro izgleda in, da ni le fantastičen košarkar pač pa tudi gentelman v najboljšem pomenu besede. Vseeno so naši fantje osvojili 5. mesto, v centru Ljubljane doživeli veličasten sprejem in v našem spominu ostali kot junaki. Simpatični, srčni, borbeni.

Slovenija – februar 2014. Zgodi se nam ena najhujših, če ne celo najhujša naravna katastrofa v zgodovini države. Narava pokaže zobe. Država je ujeta v ledeni oklep. Ceste so marsikje zaradi podrtih dreves neprevozne, uničena je polovica gozda, ogromno slovenskih gospodinjstev je brez električnega toka, brez vode, brez komunikacije z zunanjim svetom. Gorske kmetije so odrezane od sveta, šole in vrtci zaprejo svoja vrata, železniški promet obstane, v trgovinah zmanjka agregatov. In nato na sceno stopijo oni. Prostovoljni gasilci. Več kot 122 tisoč jih imamo, od tega 60 tisoč aktivnih daleč največ v Evropi, glede na število prebivalcev. Neustrašni, izurjeni fantje, ki za razliko od politikov ne obljubljajo pač pa so ljudje dejanj. Pridejo in naredijo svoje ne, da bi za to pričakovali plačilo. Oni nikoli ne zatajijo. Pri njih dejstvo, da so utrujeni ali imajo slab dan pač ne pride v poštev. So na terenu, včasih tudi po 24 ur brez počitka, brez spanja. Nesebično, požrtvovalno in v včasih nemogočih pogojih pomagajo ljudem, ki njihovo pomoč potrebujejo in takih je bilo te dni v Sloveniji na tisoče. Njihovi otroci se sprašujejo, zakaj njihovih očetov zadnje dni skoraj nikoli ni doma, ko pa so doma pa jim pozivnik ves čas piska, njihove žene, partnerke, punce pa se s strahom sprašujejo ali bodo njihovi fantje, možje z naslednje intervencije prišli živi in zdravi. In, ko bodo gasilci naslednjič ob Novem letu potrkali na  vrata naših hiš, stanovanj in pobirali prostovoljne prispevke, ne bodimo pretirano skromni. Donirajmo kolikor lahko. Prostovoljna gasilska društva v Sloveniji pač niso imuna na krizo. Tudi oni se soočajo s finančnimi težavami, s pomanjkanjem sredstev, ki jih nujno potrebujejo za nakup opreme.

Prejšnji vikend je bil tudi pri nas stresen, napet, pester. Naša hiša leži tik ob gozdu. Romantično. Pri nas skoraj nikoli ni slišati avtomobilskega hrupa, moja naravna budilka pa je žvrgolenje ptičev. Dejstvo, da je v nedeljo popoldne na streho naše hiše padel borovec – debelejši in težji od navadne smreke ni bilo romantično. Poklical sem gasilce ( člane prostovoljnega gasilskega društva Ihan in poklicno enoto Helios Domžale) in čeprav so bili hudo obremenjeni ter imeli veliko dela so prišli že 20 minut po klicu. Stvar so opravili profesionalno, na nivoju. In, ko vidiš enega od gasilcev kako pleza po strehi zaledenelega snega za hipec ali dva celo tvoja kri postane ledena.

Hvala fantje. Hvala junaki.

 

Advertisements

2 thoughts on “IZREDNI LJUDJE ZA IZREDNE RAZMERE – Poklon slovenskim gasilcem

  1. bravo, še en odličen članek!! moram priznat, da se mi je brada zatresla in solzice so pritekle 😉 🙂 tudi pri nas, so padala drevesa, zunaj še vedno poka, za hišo izruvalo in nalomilo dreves, k sreči ni nič padlo na našo skoraj 100let staro hiško. Vsem gasilcem vsa čast, in vsem, ki pomagajo ljudem v tej stiski prav tako!!!!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s