KO MOŠKI POSTANE COPATA ALI KAM SO IZGINILI PRAVI MOŠKI ?

Image

 

 

Moj čale, moj fotr, moj oče, človek, ki je ustvaril mene in še nekaj drugih je večkrat govoril, da ko enkrat izgubiš dostojanstvo nimaš več česa izgubiti. Dolgo časa, vrsto let nisem najbolje razumel kaj je hotel s tem povedati, zdaj pa razumem vedno bolj.

Skratka …poznam par. Včasih sta bila res ljubek, simpatičen par. To že dolgo nista več. Kar vemo vsi, ki ju poznamo in kar verjetno vesta tudi onadva a si tega ne priznata. Recimo, da jima je ime Peter in Simona. Njunih pravih imen ne bom razkril. Zaradi zasebnosti in, ker za zgodbo samo to ni bistveno. Peter je moj bivši sošolec iz osnovne šole, Simona je bila moja soigralka v dveh gledaliških predstavah. Skupaj sta pet let. Oba privlačna, inteligentna, oba izobražena z dobro plačano službo v javnem sektorju. Glede na njuno finančno stanje spadata v višji srednji razred. Živita v njegovem stanovanju, otrok nimata.

Peter je eden tistih ljudi, ki na stvari v življenju gleda popolnoma drugače kot jaz. Izhajava iz dveh popolnoma različnih družin, imava popolnoma različni življenski filozofiji. On je kar se politične usmeritve tiče zagrizen desničar, jaz zmerni levičar. On je človek, ki trdi, da je smisel življenja biti bogat, jaz nekdo, ki trdi, da je smisel življenja biti relativno zadovoljen in srečen kar ni nujno pogojeno s stanjem na bančnem računu. Absolutna sreča pač ne obstaja. Če pa že pa za kratek čas. Je pa fino imeti vsaj enega kolega, ki na stvari v življenju gleda čisto drugače kot ti. To razširi obzorja in poskrbi, da pri določenih stvareh dobiš nek nov pogled, neko novo perspektivo. Torej, gremo k bistvu zgodbe. Da v zvezi med njim in Simono nekaj škripa, da stvari ne funkcionirajo tako kot bi morale mi je postalo jasno tisti večer, ko mi je rahlo okajen po četrti rundi piva priznal, da so njeni izpadi ljubosumja vse bolj pogosti in vse bolj agresivni. Povedal je tudi, da ona redno nadzira njegova sms sporočila, zelo verjetno pa tudi bere njegovo elektronsko pošto, da facebook profila sploh ne omenjam. To me je začudilo. Prvič zato, ker Petra poznam skoraj 20 let in si upam dati roko v ogenj, da bi prej storil vse drugo kot prevaral punco. Za njega je zvestoba partnerki nekaj svetega. Drugič pa zato, ker se mi je Simona vedno zdela suverena, samozavestna ženska. Pretirano ljubosumje pa – kot je splošno znano ni dokaz ljubezni, pač pa dokaz pomanjkanja samozavesti in nezaupanja partnerju. Pa žal ni ostalo le pri izpadih ljubosumja. Težave so se stopnjevale. Ona je odločala o tem v kateri srajci bo šel naslednji dan v službo. Ona je odločala o tem katero vodico po britju bo kupil. Ona je odločala o tem ali bo šel naslednji teden s prijatelji na hokejsko tekmo ali ne. In ona ga je, če ni bil priden kaznovala tako, da je bil na suhem. Brez seksa. Teden, dva tri. Si predstavljaš, dragi moj kolega. Na banki vzameš kredit s katerim si kupiš stanovanje – nekaj denarja primaknejo tvoji starši, nato pa si dovoliš, da te tvoja punca terorizira in s tabo manipulira v TVOJEM stanovanju ??! Naj me koklja v rit brcne, če lahko to razumem. Eno je v odnosu biti nežen, pozoren, razumevajoč, prijazen. Nekaj čisto drugega pa je biti copata. Biti nekdo, ki je izgubil dostojanstvo. Biti nekdo, ki se ne upa upreti čustvenemu izsiljevanju, manipulaciji, pranju možganov. Saj ni treba, da jo udariš. Bognedaj! Na realna tla jo lahko postaviš že z nekaj stavki povedanimi na pravi način, s pravim tonom, ob pravem času. Pizda, model saj si diplomiran sociolog, boš pa ja znal povedat kar je povedat treba. Pač so trenutki, ko je treba znati svoji punci postaviti jasne meje. Do tu greš lahko, od tu naprej pa pač ne. Mar ni čar uspešne zveze ravno v sklepanju kompromisov, medsebojnemu prilaganju, sprejemanju drugačnosti partnerja ?

In, ko sem ga nekega večera – bil je to očitno eden tistih večerov, ko mu je njeno visočanstvo dovolilo iti ven povprašal o tem ali ne bi bilo smiselno tako zvezo zaključiti, sploh glede na dejstvo, da je postajal vedno bolj tih, zaprt vase, zagrenjen, shujšan mi je odvrnil, da on že najbolje ve kaj je dobro zanj.

Morda pa res ve. Morda pa v tem trpljenju, v tem terorju na nek nenavaden, nerazumljiv, sprevržen način celo uživa.

Meni pa se kljub vsemu zdi, da je pravih moških vedno manj. Vedno manj takih, ki znajo biti, ko je to potrebno ostri, brezkompromisni, odločni, učinkoviti. In vedno več takih, ki ogromno časa preživijo v kopalnici, točno vedo kdaj so v trgovinah razprodaje, nimajo lastnega mnenja, njihov glas pa spominja na visoki c.

Sodobni časi pač. In jaz sem pri svojih 29ih prestar, da bi jih razumel ? Možno!

Pa lep in uspešen teden želim. 😉

 

 

 

Advertisements

One thought on “KO MOŠKI POSTANE COPATA ALI KAM SO IZGINILI PRAVI MOŠKI ?

  1. To je tako že kr nekaj časa, na žalost:) Ampak pravijo, da vsak pisker najde svoj pokrov tako, da tvojemu kolegu manjka samospoštovanja in sigurnosti vase, ni vsega ona kriva. Če bi bilo drugače, bi že naredil red ali pa ne bi bila skupaj tako pa zgleda potrebuje takšno žensko. Kdo ve zakaj …:)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s