PISALO SE JE LETO 1984. SARAJEVO 30 LET POZNEJE …VUČKO JOKA.

V trenutku, ko nastaja ta blog je že jasno, da se bo današnji dan vpisal v zgodovino slovenskega športa. Ne vem, če se je doslej kdaj zgodilo, da bi Slovenija na olimpijskih igrah osvojila dve kolajni v istem dnevu. V isti športni disciplini. V razmiku dveh ur pravzaprav smo dobili dve bronasti medalji. Bravo Vesna, bravo Tina. In jasno, bravo Peter. Zdi se, da bi te zimske olimpijske igre v ruskem Sočiju lahko bile najbolj uspešne doslej kar se števila osvojenih medalj in vrhunskih rezultatov tiče. Ampak najboljše šele pride. Vrhunec teh olimpijskih iger bo zagotovo nastop naših hokejistov. Gledati naše rise in poslušati Andreja Stareta v vlogi komentatorja – neprecenljivo.

Pisalo se je leto 1984. Tiste, ki smo se rodili tistega leta so nekateri poimenovali “olimpijska generacija”. Leta 1984 so se namreč v Sarajevu, zagotovo najbolj šarmantnem mestu bivše Jugoslavije dogajale zimske olimpijske igre. Maskota teh olimpijskih iger je bil nepozabni Vučko in, ko je Jure Franko osvojil prvo slovensko in prvo jugoslovansko zlato medaljo je državo zajela športna evforija nevidenih razsežnosti. Juretu je uspelo to, kar Bojanu Križaju žal ni nikoli. Verjetno je bil to zadnji veliki projekt, ki so ga jugoslovanski narodi organizirali in izpeljali v slogi, enotnosti, z odliko. V pravem olimpijskem duhu. Od takrat naprej so šle stvari le še navzdol. Srbi s svojim občutkom večvrednosti in agresivnim nacionalizmom – (pa zna se ko je ovde najači), ter Hrvati in Slovenci, ki so očitno ugotovili, da se v taki državi ne da več živet. Da bo treba iti na svoje. Nadaljevanje zgodbe poznate, tudi vi, malce mlajši bralci. Slovenija in Hrvaška sta se osamosvojili, Srbi pa so se odločili, da bodo zadeve uredili s silo. Vojaško silo. In, ko si včasih na youtubu ogledam posnetke te krvave norije, te nesmiselne balkanske vojne, ki je trajala štiri leta ( 1991 – 1995 ), ko vidim, kaj vse je na Hrvaškem in v Bosni delala srbska vojska – JNA , posiljevali so ženske pred očmi njihovih otrok, požigali, razbijali, ukradli kar se je ukrasti dalo, ter se zraven veselo nalivali z rakijo …takrat me tega, da imam tudi sam nekaj srbske krvi v sebi postane pošteno sram. In si rečem, kako so mogli. Zar niste imali ni malo stida? Zar vas nije sramota, pička vam materina ?!

Balkanska vojna je minila in dobila svoj epilog. Avgusta leta 1995 sta hrvaška in bosanska vojska izvedli veliko vojaško akcijo imenovano Oluja. Nevihta po slovensko. Odprli so bojno linijo dolgo 700 kilometrov, srbske paravojaške enote in enote redne vojske – očitno so ljubitelji rakije dojeli, da je vrag vzel šalo, pa so se pognali v beg. Bežali so kot zajci. Pogumni fantje, vsekakor. In, ko je bila večina vojnih zločincev predanih mednarodnemu sodišču v Haagu se je zdelo, da je na tem območju zavladal mir. Da so se strasti pomirile. Toda tako se le zdelo. V balkanskem kotlu vedno nekaj brbota in vre. Na tem območju – če govorimo o Bosni, živijo trije narodi. Hrvati, Bošnjaki, Srbi. Prvi katoliki, drugi muslimani, tretji pravoslavci. In kot, da travme iz obdobja vojne ne bi bile dovolj kot, da bosanski narod že tako ne bi dovolj pretrpel jih je udarila še revščina. Visoka brezposelnost. Nizke plače. Korupcija. Pokvarjeni in podkupljivi politiki. Lepe besede in obljube, ki niso bile realizirane. Kdor dobro pozna Bosance ve, da sta za ta narod značilni dve stvari. Zelo potrpežljivi so. In imajo neverjeten smisel za humor. Toda tudi njim je pred časom prekipelo. Dovolj imajo bede, ponižanja, revščine. Dovolj imajo dejstva, da ne morejo nahraniti lastnih otrok in plačati računov. In, ko gledate posnetke jeznih, razjarjenih demonstrantov v Tuzli, Bihaču, Sarajevu, ki zažigajo vladno palačo, prevračajo avtomobile in smetnjake …v bistvu gledate to kar se bo kmalu zgodilo tudi pri nas. Do takrat pa …uživajmo v uspehih naših športnikov.

Vučko – maskota olimpijskih iger izpred 30 let pa joka. Tudi meni gre na jok.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s