RAZDELIMO SLOVENIJO NA POL IN …SREČNO BOMO ŽIVELI DO KONCA SVOJIH DNI!

Image

Politika je preveč pomenbna, da bi jo prepuščali le politikom.

– WINSTON CHURCHILL

Redko, res zelo redkokdaj se zgodi, da v svojih blogih pišem o politiki. Prvič zato, ker nekateri moji blogerski kolegi opisovanje tovrstne problematike obvladajo dosti bolje od mene. Drugič pa zato, ker sem morda vendarle malce premlad in premalo časa na tem svetu, da bi lahko pametoval o tem. Kakorkoli, tokrat prvič odkar svoje blogersko ‘modrovanje’ delim s širšo javnostjo, nastajajo vrstice, ki bodo delno namenjene tudi slovenski politiki. Če nekdo slovenski parlament primerja z otroškim vrtcem je s to primerjavo zelo žaljiv. Do otrok v vrtcu seveda. Večina slovenskih poslancev, ministrov, državnih svetnikov, državnih funkcionarjev je tako veličastno nesposobnih, pohlepnih, kratkovidnih, ideološko zaslepljenih, večinoma so tudi katastrofalno slabi retoriki (tako veliko govorijo, a tako malo v resnici povejo), da se včasih vprašam ali je res kdorkoli od njih diplomiral na fakulteti in res prišel do sedme stopnje izobrazbe ali pa imajo kupljene oziroma ponarejene diplome. Vsi, vsi po spisku. Desni se srdito kregajo z levimi, levi se besno kregajo z desnimi, ko pa kamere ugasnejo, ko se zavesa zagrne, se vsi zgoraj omenjeni udeleženci resničnostnega šova objamejo in gredo prešerne volje skupaj na eno pivo. Tisti ta levi pijejo Union iz rdeče pločevinke, tisti ta desni pa belo vino. In medtem ko pijejo si rečejo …mater, kako kvalitetno smo te naše naivne Slovenčke spet skregali med sabo. Medtem, ko oni kradejo tisto kar se pokrasti še da, med narodom poteka žolčna razprava o arhivih. Stari moj …gladko se mi jebe za arhive! Jaz in moja generacija – generacija, ki mora službo in boljši jutri iskati v tujini, ker doma za nas ni dela, živimo v letu 2014. In nam je, z vsem spoštovanjem do vseh, ki so umrli za to državo precej vseeno kaj se je dogajalo leta 1945. Že stari Rimljani so dobro vedeli. Narod najprej razdeliš, nato mu večno vladaš!

 

Vam ime Miha Šalehar (na sliki zgoraj) kaj pove? Če spadate med redne poslušalce katere od slovenskih komercialnih radijskih postaj vam to ime ne pomeni prav nič. Če pa ste kdaj gčedali legendarno oddajo Videospotnice na nacionalki ali pa poslušate Val 202 (po skromnem mnenju blogerju daaaleč najboljšo radijsko postajo v državi) pa njegov šarmanten glas in privlačen stas gotovo poznate. Če bi bilo kaj pravice v deželi podalpski, bi si Miha Šalehar že zdavnaj zaslužil vsaj enega Viktorja za radijsko osebnost. A, ker slovenski radijski poslušalci raje padajo na cenen humor in prežvečene štose to nagrado že vrsto let dobiva nekdo drug. Kakorkoli. Pred časom je Miha Šalehar v svoji torkovi večerni oddaji Toplovod izpostavil zanimivo tezo. Lucidno. Inteligentno. Provokativno. Perfektno. Poslušalcem je vrgel kost z besedami : “Razdelimo Slovenijo na pol. Tiste leve na levo stran, desne na desno stran, tam nekje pri Domžalah pa naredimo rezervat za vse liberalce. Tiste vmes, ki ne bi šli ne na levo, ne na desno. Vsak bi imel svojo državo. Levo usmerjeni svojo, desno usmerjeni svojo. Tisti liberalci v rezervatu – tja bi šel tudi sam, pa bi bili verjetno ves čas zadeti. Od ljubezni. Ali trave. Domačice, jebemti! In v deželi slovenski bi zavladal mir. Nobenih konfliktov več. Nobenih sporov. Nobenih izbruhov besa in jeze na raznih portalih in forumih. Ne bi bilo super?

 

Ko sem kasneje razmišljal o vsebini te oddaje sem ugotovil, da delitev na leve in desne, bele in rdeče pravzaprav ni edina slovenska delitev, ki nam preprečuje slogo, solidarnost in moč narediti korak naprej namesto tega, da capljamo na mestu in nas gospodarsko prehitevajo celo države kot so Romunija, Slovaška, Poljska … V Sloveniji obstaja več vrst delitev. Na Slovence in tiste ‘ta spodnje’. Čefurje. Južnjake. In kar je podobno ljubkih izrazov. Delimo se tudi na Ljubljančane in vse ostale. Ste kdaj v kakšnem lokalu doživeli pogled avtohtonega Ljubljančana, ki je očitno zavohal, da prihajate z vasi in vas pogledal z mešanico vzvišenega prezira in pomilovanja? Ali pa pogledano z druge strani …ste kdaj slišali monolog besnega in rahlo opitega Štajerca, ki je na ves glas zatrjeval, da si raje zvrta luknjo v koleno kot naroči Union? Ker Union je pa – to se ve, ljubljanska scalnica.

 

Koliko časa bo še minilo, da bo ta narod, ki živi na sončni strani Alp – (se tudi vam zdi, da je sonca vedno manj) dojel, da bomo morali biti enotni še kje drugje. Ne le pri športu in v primeru naravnih katastrof. Ne vem za vas ampak jaz sem zaskrbljen nad usodo te države. Res je, mladi lahko odidemo v tujino. Mnogi od nas bomo v bližnji prihodnosti tudi res storili. Ampak, če bomo vsi odšli? Kaj bo potem Slovenija? Dežela upokojencev, šoloobveznih otrok in prenapihnjenega javnega sektorja?

Ne vem. Samo vprašam …

 

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s