DEPRESIJA – TIHI UBIJALEC VESELJA DO ŽIVLJENJA

Image

Najtežje se je boriti proti nasprotniku, ki ima oporišče v tvoji lastni glavi.

 

 Mene je teta depresija, sivolasa gospa v volnenih nogavicah obiskala pred šestimi leti. Na prvi pogled je bila videti prijazna in neškodljiva. Ponudil sem ji čaj, a je rekla, da bi raje pila kavo. Usedla se je v moj naslonjač v katerem običajno berem knjige. Zazrla se je v eno od sten v moji sobi. Ta stena je videti kot švedska zastava. Rumena podlaga in dve modri črti. Všeč ji je bil tudi karantanski panter, ki sem ga vžgal v les in ga pobarval v belo – črni kombinaciji. Danes, šest let kasneje ta sivolasa gospa še vedno sedi v mojem naslonjaču. Ni več tako nadležna, ni več tako vztrajna in odslej spije le še eno kavo dnevno. Toda domov še vedno noče. Najbrž se me bo nekega dne naveličala in dokončno odšla. Večkrat sem jo že poskušal vreči skozi vrata, a se je že čez nekaj dni vrnila nazaj in zahtevala črno kavo z dvema kockama sladkorja.

 

Običajno se take stvari začnejo nedolžno. Simptomi, ki jim na začetku ne posvečaš neke hude pozornosti, ker verjameš, da bodo izzveneli. Minili sami od sebe. Verjameš, da gre le za neko prehodno fazo, ki bo v najslabšem primeru trajala nekaj dni, morda kak teden. Najprej čutiš, da se kar naenkrat težko zbereš, da imaš težave z koncentracijo. Postaneš nemiren, napet, razdražljiv. Vsi in vse ti gre na živce. Marsikdaj brez nekega pravega razloga, brez nekega vzroka ki bi si ga znal racionalno razložit. Vse skupaj se dogaja na podzavestni ravni. Možganskim nevrotransmiterjem se očitno malce utrga. Nato se pojavita težava s spanjem in težava z apetitom. Eno in drugo gre lahko v dve skrajnosti. Ali spiš premalo (skoraj nič) ali pa bi spal dan in noč. Enako je s hrano. Pridejo dnevi, ko vase v celem dnevu spraviš le eno banano, jabolko ali jogurt in pridejo dnevi, ko začneš jesti in se nikakor ne moreš ustaviti. Tvoji nočni obiski hladilnika pa postanejo stalna praksa. S hrano poskušaš zapolnit čustveno praznino. Postajaš zaskrbljen. Večino časa si utrujen, brez energije, brez moči. In to ti, človek, ki je še nedolgo nazaj prekipeval od energije, načrtov, ciljev. Da se nekaj dogaja, da je nekaj narobe, drugače kot prej, opazijo tudi tvoji bližnji. Ugotoviš, da gre za fazo, ki očitno ne bo trajala le teden in, da vse skupaj niti približno ni tako nedolžno kot je bilo videti na začetku.

 

Nato teta depresija prestavi v višjo prestavo. Pokaže zobe. Pokaže, da niti slučajno ni tako nedolžna, prijazna in neškodljiva kot je bilo sprva videti. Začneš zanemarjati svoje hobije. Nič več te zanima. Celo šport ne. In to tebe, zagrizenega športnega navdušenca, človeka, ki bi znal na pamet našteti imena skoraj vseh aktivnih evropskih nogometašev, rokometašev, košarkarjev in hokejistov. Ma kaj imena, še njihovo osebno statistiko si do nedavnega znal na pamet. Ni ti več do nežnosti, ni ti več do seksa. Pogovori te utrujajo. Ugotoviš, da tvoja punca v tej zvezi hudo trpi. Boža te po licu, medtem, ko ti ležiš v postelji in apatično strmiš v strop ter ne čutiš ničesar. Le umreti si želiš. Ona joka medtem, ko te gleda kako propadaš. Rada bi ti pomagala, pa ne ve kako. Zato se ti zdi poslovilni objem in poljub ter prekinitev zveze najboljša rešitev za oba. Začneš se izogibat družabnim aktivnostim. Vljudno, toda vztrajno in dosledno zavračaš povabila na tekme, koncerte, kavice. Tvoji kolegi morda mislijo, da si kar naenkrat postal nadut snob, ki je preveč fin, da bi se družil z njimi ti pa si preprosto preveč utrujen, da bi jim razlagal. Ker dvomiš, da bi res razumeli. Večja verjetnost je, da bi jih postalo strah. Ljudi pa je ponavadi strah stvari, ki jih ne poznajo. Kljub temu, da se piše leto 2014 imajo mnogi do psihičnih motenj odpor in cel kup predsodkov. Imeti svojega osebnega zdravnika in zobozdravnika je normalno. Imeti svojega psihiatra pa očitno nekaj groznega, nezaslišanega in nesprejemljivega. Naslednja stvar, ki se zgodi je, da zaradi totalnega kolapsa, ko tudi s postelje nisi sposoben vstat izgubiš službo. Na račun tega se zdravstvenim težavam kar naenkrat pridružijo tudi finančne. Izguba službe je samomor za samozavest. Počutiš se nesposobnega, nekoristnega, kar depresijo seveda le še poglobi.

 

A niso vsi dnevi isti. Nisi vse dni žalosten, razočaran, zlomljen, otopel in apatičen. Pridejo tudi dnevi, ko se ti meša. Ko se v tebi nabere ogromna količina besa in jeze, ter v sobi vpiješ, renčiš in se treseš po celem telesu. Mika te, da bi razbil celo sobo in jo obrnil na glavo. Najhujši in najbolj nevaren je tisti bes, ki izvira iz nemoči. Naenkrat se te začnejo bati celo lastni starši. Tebi pa se zdi, da bi svojo neznosno napetost morda lahko umiril s pomočjo alkohola, ki je kot je znano najboljši naravni anksiolitik. Kakšna napaka!

 

In nato vendar požreš svoj ponos in pristaneš na hospitalizacijo na psihiatriji. Tam ti povedo, da imaš težave ( a bejž no) in te nafilajo s tabletki. Pomirjevala, stabilizatorji razpoloženja, antidepresivi. Tebi pa se zdi, da si prišel na konec sveta. In, da tvoje življenje nikoli več ne bo tako kot je bilo prej. Veste, hecni, patetični so mi ljudje, ki jim najhujšo težavo v življenju predstavlja vročina, gneča na cesti, zlomljen noht ali malce previsoka položnica za mobitel. 

 

Zdaj, šest let pozneje sem utrujen. Izčrpan. Zjeban. A ne dam se. Borim se. Grizem. In vem, da bo prišel dan, ko bo teta depresija dokončno odšla z mojega naslonjača. Jaz pa bom lahko spet v miru bral knjige. 🙂

Advertisements

One thought on “DEPRESIJA – TIHI UBIJALEC VESELJA DO ŽIVLJENJA

  1. Poznam. “Been there, done that”. S to razliko, da so teto depresijo pred 20 leti k meni pripeljali kompanjoni, ki sem jim reče anksioznost, napadi panike, agorafobija…. Prav nič zabavna druščina. Še zdaj se včasih družimo.
    Res dober zapis, tako kot vsi ostali 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s