NEKATERIM MOŠKIM BI BILO TREBA ODREZAT TIČA!

Fotografija osebe Vasja Jager.

Morda bi se glede na naslov lahko komu zazdelo, da je avtorica tega bloga orto feministka. Ženska, ki je nad predstavniki močnejšega spola dokončno razočarana in bi jih najraje pobila kot zajce! Ženska, ki moške sovraži še bolj kot je Hitler sovražil Žide. Da razčistimo že na samem začetku. Avtor tega blogerskega zapisa je moški. Heteroseksualno usmerjen, star 30 let. Moški, ki nikoli ne prebira ‘življenskih modrosti’ kakršne najdete v takih revijah kot je Cosmpolitan in moški, ki nikoli ne gleda takih serij kot je Seks v mestu recimo. Pa vendar moški, ki vse kar se dogaja okrog njega opazuje s kritične distance, z odprtimi očmi in odprto glavo. Nikoli nisem bil nekdo, ki bi svoj spol zagovarjal vedno in za vsako ceno. Dostikrat moški zajebemo. In to pošteno! Te večne bitke med spoloma v stilu, kdo je boljši, kdo je lepši, kdo je pametnejši se mi zdijo na trenutke že skrajno butaste in primitivne. Se pa zadnja leta vedno bolj pogosto pojavljajo vprašanja o tem kam so izginili pravi moški? Ker naj bi jih – tako pravijo ženske zamenjala poženščena generacija mladih fantov, ki veliko časa preživi v kopalnici, preveč poudarka daje na modo in se pogovarja o razprodajah. Fantje, ki s posteljo vred tehtajo okrog 50 kg – takega človeka si še po ramenu ne upaš lopnit malo močneje, ki so nekje v svojem osebnostnem razvoju izgubili samozavest, šarm, smisel za humor, odločnost, lep glas, široka ramena in vsaj osnovno znanje ročnih del ter kvalitetnega lizanja muce niso pa izgubili smisla za modo in ustvarjanja na facebooku silno priljubljenih selfijev. Medtem pa uboge ženske same menjavajo prazne gume na avtomobilih, pregorele žarnice v stanovanju, same se celo lotijo zamašenega odtoka v umivalniku, po opravljenem delu pa se same zadovoljijo z vibratorjem, ker jim tako lažje in hitreje pride. Ja, ja pretiravaš, boste rekli. Res je, pretiravam. Včasih je provokacija edino kar ljudi spodbudi k razmisleku. Sem vas sprovociral? Krasno! To je bil tudi namen!

 

Toda bistveno vprašanje tega bloga ni kaj je tisto kar definira pravega moškega, na to vprašanje bo lažje odgovoril kak sociolog ali psiholog kar jaz pač nisem, pač pa kaj je tisto kar ga ne.

 

Bil je eden tistih sončnih, pomladnih dni, ko se ti zdi, da nič in nihče ne more pokvariti tvojega razpoloženja in izbrisati tvojega nasmeška na obrazu. Veter je rahlo pihljal in nebo je bilo brez oblačka. Dobesedno. Pogled za bogove. Sedeli smo na vrtu lokala kjer smo bili svoje čase redne stranke, zadnje čase pa nam obveznosti, zdravstvene težave, oddaljenost, ne dovoljujejo, da bi se videvali tako pogosto. ‘Petperesna deteljica.’ Dva od njih, najstarejša, sta že ponosna očeta dveh majhnih, sladkih punčk, ostali trije pa še čakamo. Nekoč je nekdo napisal, da mora moški v svojem življenju storiti tri stvari. Posaditi drevo. Napisati knjigo. Narediti otroka. Dreves sem posadil kar nekaj. Navsezadnje je bilo delo v Arboretumu Volčji Potok ena od mojih prvih služb prek študentskega servisa. Knjigo sem tudi že napisal, pa mi je nobena založba noče izdat – barabe, lopovi! Otroci pa …za otroke je še čas. In mi lepo debatiramo. O bližajočem se svetovnem prvenstvu v nogometu. O tem, da slovenska politika spominja na komedijo, ki jo režira malce preveč zadet režiser. O gospodarski situaciji v državi in dejstvu, da bi bilo smiselno ‘pobegnit’ v tujino ter dejstvu, da imajo v Švici še boljše plače kot v Avstriji. In seveda moški kot moški …spodobi se, da besedo ali dve rečemo tudi o ženskah. V nekem trenutku se oglasi Aleksander, ki ga vsi kličemo Saš.

“Stari …učer sem bil z eno črno. Ubila me je v pojstli. Čist. Majkemi!”

Za mizo je nastala čista tišina. Morilska tišina. Vedeli smo. Vedeli smo, da ima Saš punco. Punco, ki je v osmem mesecu nosečnosti. Toda on, tipični temnolasi srbski lepotec – (če bi kandidiral za predsednika države bi zanj glasovale vse ženske in vsi geji) se veselo fuka naokrog, samo en mesec preden bo postal fotr. Juhu! En velik aplavz za našega Saša! Dajmo, postavimo rdečo preprogo največjemu jebaču domžalske občine. Gledal sem ga in si mislil …navzven si tako lep, navznoter pa tako gnil.

“Ziher si ponosen nase kaj? Tvoja punca te ta hip verjetno potrebuje bolj kot kadarkoli prej. Ampak ti moraš biti težkokategorni frajer in pofukat vse kar ti ne uide na drevo. Jel tako bre, sunce ti žarko jebem?”

Priznam, te besede so kar izbruhnile iz mene. In fantje, čeprav imajo tudi oni precej južnjaške – srbske krvi v sebi dobro vedo, da nikoli, nikoli ne govorim srbsko. V Sloveniji res ne. Zato so trznili. Začutili so, da sem besen kot ris. Če Dule začne preklinjati po srbsko …ode sve u pičku materinu!

Poskušal me je potolažit. Izbral si je hudo napačen trenutek. Vedel sem kaj bo povedal. Dovolj dobro in dovolj dolgo ga poznam.

“Dej no, Dušan umiri se. Kaj pa je to kej tazga? Ena avantura je bila, sej moja ne bo nikoli zvedla.”

Ob tem stavku se mi je pa dokončno stemnilo pred očmi. Ta izjava je bila pika na i v celotni zgodbi.

Vstal sem, se poslovil od preostalih kolegov, na mizo položil 2,20 evra kolikor stane bela kava, fantje so me gledali z mešanico razumevanja in zaskrbljenosti, ter se na koncu obrnil še k Aleksandru z besedami :”Stari moj …tvoja že ve. Ženske preprosto čutijo kdaj jih njihov tip vara. Glej, če si zasvojen s seksom …pejt na zdravljenje. Ti ne veš kako zgleda odraščat brez enega od staršev, jaz pa vem. Ampak midva si nimava več kej povedat. Res ne. V mojih očeh si izpadel prasec. Lepo te je bilo poznat Saš.”

 

In sem šel.

 

Nekaterim moškim bi bilo treba odrezat tiča. Pa naj ščijejo čez ušesa, mater!

 

 

 

 

Advertisements

5 thoughts on “NEKATERIM MOŠKIM BI BILO TREBA ODREZAT TIČA!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s