FREEEEDOOOOM!

prenos (19)

 

Sam sebe ne dojemam kot filmofila. Toliko občutka za realnost in samokritike pa še premorem, da vem, da nekateri moji kolegi, še posebej pa kolegice – kajne Vanja Šobar 🙂 o filmih vedo dosti več kot jaz. Dobro, če se pogovarjamo o evropski filmski produkciji, še posebej o filmih, ki prihajajo z bolj severnega dela Evrope (švedski,  finski,  danski,  islandski,  irski,  škotski, angleški) sem še lahko ‘kvalificiran’ sogovornik, če pa govorimo o filmih, ki jih proizvajajo v Hollywoodu, tovarni iluzij in sanj pa … ne, to ni moje področje. O Američanih imam svoje mnenje, ki je vse prej kaj drugega kot pozitivno in enako mnenje imam tudi o njihovi filmski industriji. Malo filmov posnetih na oni strani luže je, ki me res pritegnejo. Imajo pa dobre pisatelje. Priznam.

 

Pa vendar, eden od holivudskih filmov, ki se mi je vtisnil v spomin za vse večne čase je Braveheart. Ne upam si trditi, da je Mel Gibson v tem filmu odigral vlogo svojega življenja, toda bil je preprosto briljanten. Fenomenalen. Dve leti sem hodil na zasebno igralsko šolo in odigral kar nekaj vlog v gledaliških predstavah. Dovolj, da znam ločiti zrnje od plevela in preprosto začutim kdaj je nek igralec nekdo z dodano vrednostjo, nek presežek in kdaj je nekdo ‘le’ lep obraz. Mimogrede, Brad Pitt je eden takih, ki je imel od svojega privlačnega videza na začetku igralske kariere več škode kot koristi. Zanj so dolgo govorili, da je preveč lep, da bi lahko bil poleg tega še dober igralec. Če ne prej, jim je svoje mojstrstvo dokazal v filmu Klub golih pesti. Krvav, pretepen, zjeban, odličen. A vrnimo se k Melu Gibsonu (tudi ob njem so ženske doživljale sindrom vlažnih hlačk, mehkih kolen in suhih ust) in njegovi vlogi v filmu Braveheart. V tem filmu je Mel Gibson William Wallace. Škotski kmet, ki zavrača ponudbe, da bi se boril v gverilski vojski, ki si želi škotsko samostojnost in neodvisnost. Vse do trenutka dokler mu angleški vojaki ne ubijejo zaročenke. Prerezali so ji vrat, pizde angleške. Williamu se je utrgalo. Komu pa se ne bi. Imel je razlog. Razlog za maščevanje. Na eni strani mogočna vojska pod zastavo angleškega kralja. Izurjeni, oboroženi, samovšečno – napihnjeni. Na drugi strani Škoti. Nevešči vojskovanja, slabo opremljeni, toda pogumni, ponosni, odločeni. Da končno enkrat zaživijo na svojem. V svoji državi. William je prevzel vlogo vodje škotske vojske. S škotskimi plemiči, ki niso hoteli sodelovati v uporu je obračunal brez milosti. Po moško. In po škotskem gorovju je krožila zgodba, da je William Walllace visok dva metra in, da angleškim vojakom trga glave z eno roko.Vemo, kako se je zgodba končala. William je bil usmrčen. Toda tik preden je bil obglavljen je ves trg na katerem je potekala usmrtitev slišala njegove zadnje besede. FREEEEEDOOOOOM!

 

Jutri gredo Škoti na referendum. Poleg Ircev in Švedov je to meni osebno najbolj ljub evropski narod. Odločali bodo o tem ali bi radi, da je Škotska samostojna država ali ne. Narod je razdeljen, zdi pa se, da je zagovornikov samostojnosti več kot tistih, ki si želijo, da Škotska ostane del Velike Britanije. Kaj pa, če referendum uspe? Bo nato svojo samostojnost zahteval tudi Wales? Severna Irska tudi? Pomeni to konec britanskega ‘imperija’?

 

Slovenci smo se leta 1990 prav tako odločali za samostojnost. Narod na sončni strani Alp nikoli prej in nikoli pozneje ni bil tako enoten. Izbojevali smo si samostojnost in imamo svojo državo. Zdaj pa se z njo obnašamo kot ‘svinja z drekom’. Vsak dan znova se dokazuje, da Slovenci lahko funkcioniramo izključno pod tujo okupacijo ali komando. Kruto se sliši, a tako je. Mi ne znamo voditi svoje države, vsaj na pravi način ne. Žal. Upam, da so Škoti pametnejši od nas in se v primeru odcepitve ne bodo čez nekaj let tolkli po glavi.

 

In, ko smo že pri svobodi. Dragi bralec, draga bralka … kaj je zate definicija svobode? To, da kot 16 letni najstnik uporniško zamudiš domov. Čeprav si obljubil, da prideš ob desetih si prišel domov ob pol enajstih? Je definicija svobode to, da se upreš svoji punci, ko ti reče, da v petek zvečer ne smeš s frendi na pivo? In vseeno greš, čeprav globoko v sebi veš, da ji posvečaš premalo časa? Je svoboda to, da greš lahko na volitve in voliš za kogarkoli, na facebooku pa napišeš besen post naperjen proti aktualni oblasti v državi? Ali pa je definicija svobode to, da se odseliš od doma – uf, starši ne bodo več težili in plačuješ 300 evrov mesečno za stanovanje, ki pravzaprav ni tvoje?

 

Kaj sploh je svoboda v teh časih, ko nas povsod opazuje Veliki brat, ko so vsi naši podatki na socialnih omrežjih javni in, ko ima tam nekdo po zaslugi ‘touch’ telefonov naš prstni odtis?

 

Včasih se zgodi, da dobiš tisto kar si želel. Nato pa ugotoviš, da pravzaprav to ni tisto kar bi hotel.

 

FREEEDOOOM! Ups, moram glasbo stišat, da soseda ne pokliče policije. 😉

Bodite lepo, ostanite v cvetju.

Advertisements

2 thoughts on “FREEEEDOOOOM!

  1. Dober zapis, čeprav bi lahko omenil spoiler alert (ja, filma še nisem gledal) 🙂

    Kaj je svoboda?

    Svoboda, vsaj tista popolna, je nekaj nedosegljivega. Ni važno kaj počneš, zmeraj si od nečesa odvisen, v nekem razmerju. Ampak ni point v tem, da bi bil sam proti svetu, pač pa, da ti nekdo ne more vsiljevati svoje volje. Svobodnež počne tisto kar želi, takrat ko si tega želi. Če pa na eni stani lapaš nekaj, po drugi pa udrihaš ravno kontra, si zgolj hinavec. In takih je veliko. Več kot svobodnežev.

    Ker pa si že ravno omenil filmofilanje 🙂 naj v ogled priporočim odličen film V divjino (Into the wild), kjer je zelo dober prikaz, kaj pomeni biti svoboden. In še spoiler alert – film je posnet po resničnih dogodkih. No, ja, niti ni spoiler alert 🙂

  2. Dušan….odlično! Sem zamižala na eno oko, ko sem šla mimo sebe 😉 Nimam nič za dodat. Povsem brez besed.
    Simon, zanimivo razmišljanje o svobodi in pravilno o spoiler alert glede Into the wild 😉 Fantastičen film.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s