ODŠTEKAN, DRUGAČEN, EKSCENTRIČEN. Z ENO BESEDO, CAR. DR. HOUSE

images (13)

Pisalo se je leto 2004. Oktober 2004. Na ameriški televizijski postaji FOX, v lasti republikancev, ki se jim kot kaže jutri obeta velika zmaga tako na kongresnih kot guvernerskih volitvah, je vrvelo. Mesec dni pred začetkom snemanja nove tv serije, za katero si takrat nihče ni upal napovedati, da bo tako zelo uspešna, priljubljena in gledana. So pa imeli velika pričakovanja. Vsa ostala igralska mesta so bila že zasedena, dogajala se je avdicija za glavno vlogo. Na avdicijo se je, kot mnogo drugih igralcev, prijavil tudi Hugh Laurie. Šarmanten Anglež v svojih 40ih in nekaj drobiža čez, ki kljub temu, da je odigral kar nekaj vlog, velikega preboja v prvo ligo igralcev še ni dosegel. In bil na avdiciji izbran. Bingo! Zadetek v polno. Dvomim, da bi kdorkoli drug lahko vlogo dr. Housa odigral bolje. Morda bom malce pristranski, navsezadnje vendarle pišem o svoji najljubši tv seriji (edina serija, ki sem jo gledal 2x od prvega dela prve, do zadnjega dela zadnje, osme sezone) pa vendar se mi zdi, da je Hugh Laurie to vlogo odigral vrhunsko. Nenadkriljivo. Jebeno briljantno! Enako velja za vse ostale igralce in igralke v seriji. Res odličen izbor igralske zasedbe. Skratka, serijo so snemali od leta 2004 do leta 2012. 8 sezon, 177 epizod. V teh 8 letih je serija pobrala vse možne nagrade. Za najboljšo režijo, scenarij, glavno vlogo, stranske vloge. A pustimo zdaj ob strani statistiko in zgodovino, ter se posvetimo vsebini. Kaj je tisto, zaradi česar je bila ta serija toliko boljša od ostalih s podobno tematiko?

Kakšno mnenje imamo ljudje o zdravnikih? Večinoma pozitivno. Na njih gledamo z nekim strahospoštovanjem. Mali bogovi v belih haljah. Ljudje, ki imajo avtoriteto, moč, vpliv, znanje. Ljudje, ki rešujejo človeška življenja. In nato na sceno stopi dr. House. In podira stereotipe, ter ruši predstave o tem kakšen naj bi zdravnik bil. Priznam, bil sem že utrujen od pocukranih ameriških serij, kjer so bili vsi zdravniki prekleto čedni, z umetno pobeljenimi zobmi, vse medicinske sestre pa sladke in vredne greha. In vse je bilo tako lepo. In tako zelo popolno. Ja pa ja. Dobrodošli v realnem svetu. V svetu v katerem so tudi zdravniki, pa naj bodo kirurgi, kardiologi, diagnostiki, le ljudje. Imajo svoje pomankljivosti, hibe, težave. Imajo svoje težave, slabe dneve in demone s katerimi se borijo. Medicinska stroka je serijo dr. House pospremila z veliko mero skepse in kritičnih besed. Res, da so bile nekatere njegove metode zdravljenja milo rečeno sporne a to ne zmanjšuje dejstva, da je bil House genialen diagnostik. Morda pa je šlo zdravnikom na živce tudi to, da je bila ta serija v nekaterih pogledih brutalno iskrena. Neusmiljena. A vedno človeška. Realna. Serija, ki je pokazala, da je tudi eden najboljših zdravnikov v državi lahko osamljen. Nesrečen. Zaradi poškodbe noge zasvojen s protibolečinskimi analgetiki (Vikodin). Ciničen. Sarkastičen. Ekscentričen. Antisocialen.

I’m in pain every day. That changed me. Made me a harder person, a worst person. And I’m alone.

Things change. Doesn’t mean, they get better. 

(Gregory House)

images (14)

Za razliko od klasične, šablonske holivudske filmske produkcije, kjer ti je že po 15 minutah jasno, kako se bo film končal, mi je bila ta serija (vse pohvale tudi ekipi scenaristov – kar 18 jih je bilo, glavni med njimi pa David Shore) všeč zaradi neke brutalne realnosti, ki je za ameriško produkcijo zelo netipična, neznačilna. Imamo genialnega diagnostika, ki ima težave. V odnosu z ženskami. V odnosu s sodelavci. V odnosu s pacienti. In navsezadnje, ali pa v prvi vrsti, sam s sabo. In posledično z vsemi drugimi. Tako to je v življenju. Če imaš težave sam s sabo, imaš težave s celim svetom. Vem. Iz lastnih izkušenj. 🙂 Imamo človeka, ki je izjemno trmast, svojeglav, uporniški. Znajde se v psihiatrični bolnišnici, znajde se v zaporu. A vendar, bori se. Za razliko od mnogih, ki svoje težave potlačijo za bleščečim nasmeškom in navidezno samozavestjo. Kako naporno mora biti nosit masko vsak dan, kaj?

In morda mi je bil dr. House tako zelo všeč prav zato, ker sem na nek način v njem videl sebe.

Imdb ocena te serije je bila 8.9. Jaz bi ji dal čisto desetko. Z lahkoto! 😉

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s