SLOVENIJA IMA TALENT

Pester teden je za nami. V Sloveniji smo se ubadali s poplavami, v ZDA je demokratska stranka predsednika Obame doživela boleč, a nikakor ne nepričakovan poraz na kongresnih in guvernerskih volitvah, v Belgiji so se sprva mirne demonstracije sprevrgle v obračun s policijo, prav tako v Mehiki, kjer so protestniki zažgali stavbo parlamenta. Demonstrirali so tudi v Romuniji, Italiji in na Irskem, pa tudi Madžarom je prekipelo tisti hip, ko so ugotovili oziroma izvedeli novico, da želi madžarska vlada kot prva na svetu, uvesti davek na internet. (?!) In medtem, ko bo cela Evropa protestirala, bomo Slovenci še vedno stiskali zobe in si prigovarjali … sej bo bolje. Bemtiš, ni ga čez domači kavč, kaj? Saj res … moraš biti pa res nor, da greš v tem deževnem in mrzlem novemberskem vremenu protestirat, namesto, da bi doma sedel na toplem in čakal, da se zadeve razrešijo v pozitivno smer same od sebe. Ste začutili sarkazem v mojih besedah? Ja? Dobro. Spadate med tistih 21% populacije, ki jim sarkazem detektor še deluje. Iskrene čestitke. 😉 A nič od zgoraj naštetega ni bistvo in ni rdeča nit blogerskega zapisa, ki ga boste brali v spodnjih vrsticah. Namreč nedelja je. Čas je za … talente. Slovenija ima talent. Saj veste, polfinalna oddaja. Juhu!

images (15)

Raziskave kažejo, da so šovi talentov daleč najbolj gledana … hm, programska vsebina. Imajo več gledalcev kot resničnostni šovi ostalih formatov, telenovele, nadaljevanke, filmi, zabavne oddaje. Tudi v Sloveniji. Kdo bi si mislil. Prva sezona oddaje Slovenija ima talent je (še vedno) najbolj gledana oddaja v zgodovini slovenske televizije. Pa poglejmo, kdaj in kje se je vse skupaj začelo. Če mislite, da so začetniki tovrstnih zadev Američani, se motite. Prvi resničnostni šov nasploh, so na televizijsko tržišče lansirali Nizozemci (Big Brother) Britanci pa so tisti, ki so poskrbeli, da vsako leto v mnogih evropskih in neevropskih državah iščejo talente. Pravzaprav je glavni krivec, kreator in ‘idejni oče’ vsega skupaj Simon Cowell (na sliki zgoraj). 55 letni Britanec židovsko – poljskih korenin. Producent. Založnik. Ženskar. Njegovo premoženje je ocenjeno na 200 miljonov britanskih funtov. Fino. Njegova otroka najbrž ne skrbi ali bosta dobila službo ali ne. Je treba ta denar zapravit, če ne bo zgnil. 🙂 V Veliki Britaniji, je bila prva pilotska oddaja posneta leta 2005, leto pozneje so začeli s predvajanjem prve sezone. Zadeva je postala globalna tv uspešnica, Simon Cowell pa posledično nesramno bogat. In kot veliko večino resničnostnih šovov je pravice tudi pri nas odkupil Pro Plus, ki ima v lasti Pop tv.

In tako smo tudi Slovenci lahko uživali v predstavljanju naših talentov. Pevci, glasbeniki, pantomimiki, žonglerji, plesalci in plesalke, akrobati, imitatorji … Ni, da ni. Kar hočeš. In, vsakomur, ki si je ogledal le eno od teh oddaj je postalo kristalno jasno, koliko talentiranih, nadarjenih ljudi z izjemnim potencialom skriva naša deželica podalpska. Radi imamo talente. Radi jim zaploskamo ali pa, če nas res navdušijo, njihov nastop pospremimo s stoječimi ovacijami in vriskanjem v stilu težkokategornih avstrijskih jodlarjev. Ali pa tudi – kot se za Slovence spodobi kritiziramo. In se prepiramo med sabo na raznih forumih in klepetalnicah. Kdo bi se moral uvrstiti v naslednji krog, kdo si je zaslužil zlati gumb, kdo nam je bil simpatičen in kdo ne. A vsakega šova je enkrat konec. Publika odide domov. Ostanejo prazni stoli, žarometi ugasnejo, zavesa se zagrne, oder se prepusti opernim pevcem in plesalcem. In recimo, da ti uspe zmagati v oddaji Slovenija ima talent. Kako boš unovčil ta kapital? Boš še eden tistih, ki je preveč želel in pregorel v preveliki želji po uspehu? Boš naivno verjel, da je za uspeh dovolj zgolj talent? Naj to vprašanje ostane odprto. Ni se lahko dotakniti vseh zvezd z neba. Verjemite, vem. In, ko gledam vse te talente na odru ljubljanske opere, si ne morem kaj, da se ne bi spomnil tistega obdobja v svojem življenju, ko sem bil precej pogost ‘gost’ takih in drugačnih odrov z mikrofonom v roki tudi sam. Bilo je to res lepo obdobje. In kristalno jasno mi je, kako se počutijo ti fantje in dekleta, ki stopijo pred publiko. Verjemite, občutek je po moči in intenzivnosti blizu orgazmu. In aplavz … zna biti močna droga. Zasvoji te. Želiš si višje, hitreje, močneje. In nato grdo padeš. Na trda betonska tla. Morda zato, ker si tudi sam verjel, da za uspeh zadostujeta talent in karizma (teh dveh stvari mi nikoli ni manjkalo, mi je pa očitno manjkalo marsičesa drugega).

Res imamo v tej državi veliko sposobnih, talentiranih, inteligentnih, izobraženih ljudi. Takih, ki bi stvari lahko spremenili na bolje. A žal v deželici na sončni strani Alp, najpomenbnejših položajev ne zasedajo najbolj sposobni ljudje, pač pa tisti, ki poznajo prave ljudi. So člani prave stranke. Znajo biti ritolizniški, zahrbtni, ko je potrebno in egoistični. Kot je nekoč zapisal Miha Mazzini … Slovenija je egalitarna družba z negativno selekcijo. Raje bi videl, če bi bilo drugače. In medtem, ko nesposobni pezdeti grejejo stolčke na ministrstvih in upravah podjetij, tisti res sposobni ljudje hodijo k psihiatru. Da jim povrne izgubljeno samozavest.

A, če vprašate mene … so največji talenti v tej državi tisti, ki jim s 500 evri plače ali 44o evri pokojnine uspe preživeti mesec.

Takim se lahko le ponižno priklonim in jim rečem : ‘Imaš trikrat da in greš v naslednji krog.’ Naslednji krog pekla seveda. Če imaš 500 evrov plače bolj životariš, kot zares živiš.

Morda bi se spodobilo, da bi tale blogerski zapis zaključil bolj optimistično. Pozitivno. Vendarle je nedelja zvečer. A ne morem s svoje kože. Ne morem reči, da je sončno, če zunaj pada dež.

Advertisements

One thought on “SLOVENIJA IMA TALENT

  1. Bravo, bravo!!! se strinjam z napisanim, tudi mi smo trenutno taleni, in čaramo z €, kolikor se pač da…malo tu malo tam… se sprašujem, kdaj bo bolje in česa se lotit, da pripomorem k temu…hm..hm..

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s