NE SODI KNJIGE PO PLATNICAH

images (16)

Dragi kolega … če ti v lokalu kavo postreže dečko ali gospodična, ki ima enako stopnjo izobrazbe kot ti, ali pa je celo diplomiral/a na istem faksu kot ti, to ne pomeni, da si uspel v življenju. Pomeni kvečjemu to, da nam gre kot družbi jebeno slabo.

Dolgo časa je med ljudmi veljalo prepričanje, da poklic varnostnika običajno opravljajo neizobraženi ljudje, s pomankljivim znanjem slovenščine in osnovnega bontona, ki povrh vsega mrko gledajo in težko krotijo svojo agresivnost. No, nikoli ni bilo čisto tako, zadnje čase pa sploh ne. Res pa je, da redarjev, ki delajo v nočnih lokalih ne jemljem resno. Vsaj polovica jih nima opravljenega tečaja, nima licence, niti opravljenega zdravniškega pregleda in psihotestov. Pretirano nabildani, z bikovskim vratom in agresivnim pogledom so videti … neumno! Upam, da se je na tem področju v zadnjem času kaj uredilo. Kot nekateri verjetno veste, delam kot receptor – varnostnik na Viba filmu. V ekipi smo štirje. In jaz kot turistični tehnik imam, verjamete ali ne od vseh štirih pravzaprav najnižjo stopnjo izobrazbe. Ostali trije so visokošolsko oziroma univerzitetno izobraženi. Sicer imam kot nekdo, ki je delal kot receptor v hotelu s tako obliko dela največ izkušenj, pa vendar … imam najnižjo stopnjo izobrazbe. Sem pa vesel, ker imam tri dobre sogovornike. Debata na nivoju. Tudi to je odraz realnega gospodarskega stanja deželice podalpske, za katero so nekoč govorili, da bo postala druga Švica. Imamo namreč situacijo, razmere, v katerih diplomirane novinarke ali profesorice matematike delajo kot hostese in natakarice v lokalih (tiste, ki imajo to srečo, da so privlačne, simpatične, postavne) na drugi strani pa diplomirani sociologi in filozofi delajo kot varnostniki. Morda jih boste srečali tudi za pultom katerega od Petrolovih bencinskih servisov ali za pultom v McDonaldsu. Ja, vem … rekli boste, zakaj pa ni šel študirat farmacije, strojništva ali elektrotehnike, pa bi dobil službo v enem mesecu. Skratka … ko boste naslednjič naleteli na kakšnega varnostnika v recepciji … ne glejte ga tako podcenjujoče. Velika verjetnost je, da je čisto na vašem nivoju kar se inteligence, razgledanosti, izobrazbe in znanja tiče.

In ja … vsako delo je častno. Raje delam za 600 (z dodatki vred 700) evrov na mesec kot, da si dovolim pri 30ih biti finančno odvisen od staršev. Ali državne socialne podpore …

Še vedno pa ostaja neizpodbitno dejstvo, da je prav kriminalno, da dobijo avstrijski varnostniki za enake pogoje dela enkrat višjo plačo. Da ne omenjam Italije, kjer je to delo sploh ustrezno cenjeno in plačano. Pa seveda ni tako le pri varnostnikih. Receptor, ki dela v enem od elitnih ljubljanskih hotelov recimo, mora hoditi v službo 2 meseca in pol, da zasluži toliko kot receptor v nekem vaškem švicarskem hotelu. Pri nas pa Samo Hribar Milič in ostali kavboji z Gospodarske zbornice blebetajo o tem, da je slovenska delovna sila predraga. Res? Pa saj ni treba bit diplomiran ekonomist, da bi človek vedel kam pes taco moli kajne? Nikoli me niso motili ljudje, ki so postali nesramno bogati po zaslugi lastnega znanja, ideje, poguma, delovnih navad. Me pa strašno motijo tajkunski pizdunčki, jebivetri in mešalci zraka, ki niso v življenju dosegli ničesar. Imajo pa to srečo, da nosijo pravi priimek, pripadajo pravi stranki ali poznajo prave ljudi. Ter na svoj tekoči račun dobijo 20 tisoč evrov. Vsak mesec znova. Jebo jim pas mater!

Advertisements

2 thoughts on “NE SODI KNJIGE PO PLATNICAH

 1. Sam nikdar ne sodim človeka glede na poklic, ki ga opravlja, saj je res tako kot si napisal. Je pa res, da imam z varnostniki žal drugačne izkušnje. Ne samo, da so komaj pririnili skozi osnovno šolo, nekateri se niso naučili nit ravnati z orožjem in so sami sebe prestrelili. A pustimo to, ker so pač samo moje izkušnje.

  Vsako delo je častno, če pa ga zaposleni tako jemlje, je to nekaj drugega. Nekatere je sram, da opravljajo pošteno delo. Tega ne razumem. Četudi si smetar, bi lahko bi ponosen na to, saj če ne bi bilo njih, bi se ostali utapljali v svinjariji, nato pa bi prišel nekdo, ki ga tega ne bi bilo sram in bi mastno zaslužil. Isto velja za vse poklice.

  Pred časom je moja sestrica od nečaka dobila zastavjeno vprašanje, kaj bo, ko bo končala faks. Nezaposlena, se je glasil odgovor. Žal je taka realnost v naši mali deželici. O Švici pa lahko kar sanjamo!

  In ja, če človek svoj denar zasluži na pošten način, s svojo idejo, pametjo in pogumom, s tem ni nič narobe. Takim privoščim, da imajo kolikor imajo. Ostalo mi pa žal ne potegne.

  • Dušan, všeč so mi snežinke, ki sledijo moji miški ;-). Vidiš, tako je pri nas moderno, preusmerjanje pozornosti, bistvenega problema pa žal masa ljudi ne vidi in še vedno se ne zgodi nič. Čakajo in čakajo.
   Jaz tudi spoštujem čistilke, ker roko na srce, da so določeni (visoko izobraženi) ljudje taki packi, da more nekdo čistit za njimi, si taka oseba (ki čisti) zasluži medaljo, ne samo višjo plačo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s