DAN BIPOLARCEV.

Svoje stanovanje pospravljaš ob sobotah. Ob sobotah tudi opereš svoj avto. Ker se tako spodobi. Ker je to del družinske tradicije. Ker so se te stvari v vaši družini od nekdaj delale ob sobotah. Gledaš svojo ženo, ki ji že dolgo, dolgo nisi rekel, da jo imaš rad. Pa bi ji lahko. Ko zjutraj posije sonce, skozi balkonska vrata in obsije njen obraz, medtem, ko pijeta kavo, ugotoviš, da je še vedno lepa. A ji tudi tega ne poveš. Menda že sama ve. Poleg tega moški nismo pretirano zgovorni. Niti čustveni, Vsaj v treznem stanju ne.

Gledaš jo, kako umazano perilo pere in lika ob nedeljah. Ker je takrat cenejši električni tok. Nekoč sta seksala skoraj vsak drugi dan, zdaj to počneta dvakrat na mesec. Ob ugasnjeni luči. Ni več veselja, ni več strasti. Ob kavi se pogovarjata o tem, kje dobiti denar, da bosta sinu plačala šolo v naravi in hčerki šolsko malico. Smejita se dosti manj pogosto kot včasih. Že dolgo nista praznovala obletnice. Že dolgo nista zaplesala, pa magar v dnevni sobi. Pod vplivom kvalitetnega rdečega vina. Oba sta nehala kadit, ker je menda zdravo pa še denar se prihrani. Odtujila sta se, a si tega ne priznata. Z ljubosumjem opazujeta mlajši par, ki se je pred časom priselil v sosednje stanovanje in je pri seksu glasen. Postala sta zagrenjena, molčeča. Klasična štiričlanska družina, ki ima lepo hiško z roza fasado – ker je trendovsko, avtomobilom nemškega proizvajalca – ker je praktično, pa poraba bencina ni prevelika, kužka in dva otroka. Ustvarjata vtis, ki se mu reče :”Mi smo srečna familija, veste”. Seveda, seveda. Ustvarjanje vtisa pred žlahto, sosedi, sodelavci je pomenbno. Zadnji dopust sta preživela v Maroku. Letovanje v Grčiji, bi bilo dosti cenejše, a se ne sliši tako mamljivo, privlačno.

Delata se, da sta strpna človeka, a nista. Motijo vaju čefurji, homoseksualci, Romi, duševni bolniki. Motijo vaju tisti, ki se vračajo z žura z Metelkove, medtem, ko se vidva peljeta v službo in motijo vaju tisti, ki priredijo piknik in zaplešejo polko, valček ali srbsko kolo. Motijo vaju ljudje , ki so odštekano oblečeni in imajo odštekane frizure. Motijo vaju vsi, ki si upajo živet malo drugačno in odštekano življenje. Izven okvirjev. Nevoščljivost morda?

In takole mimogrede … danes je 30. marec. Dan bipolarne motnje. Včasih se je temu reklo manična depresija. Kako se vi počutite, če se znajdete na kavi s človekom, ki se bori s to boleznijo? Vam je nelagodno? Neprijetno? Ker gre za človeka, ki se mu v enem letu zgodi več kot vam v 10ih? Veste … bipolarci so ekstremno inteligentni, čustveno globoki, izjemni posamezniki. Genialci na nek način. Če naštejem le nekaj slavnih posameznikov, ki so se borili s to boleznijo : Nikola Tesla, Elvis Presley, Oprah Winfrey, Axl Rose …

Aristotel bi rekel : “No great mind has ever existed without a touch of madness”.

Advertisements

3 thoughts on “DAN BIPOLARCEV.

  1. Sicer še nisem bil z bipolarcem na kavi (vsaj da bi vedel ne), vendar mi ne bi bil problem, saj sem kofetkal že skoraj z vsemi prej naštetimi.

    Ustvarjanje vtisa je zelo pomembno tistim, ki ne znajo uživati v življenju. Iz tega, po moje, izhaja tudi ljubosumje oziroma zavist. Zelena pošast! Prava slovenskost! Ker se ti zdi, da se moraš preveč dokazovati ljudem, ti gredo v nos vsi tisti, kateri se s tem ne obremenjujejo. In vedno so oni drugi krivi za tvoje neuspehe.

    A tudi “popolnih” ne smemo kriviti. Niso si sami krivi, da ne vidijo dlje kot do konice svojega nosu. Niso sami krivi, da so spremenil v nekaj kar so v mladosti zavračali. Niso sami krivi, da jih ocenjujemo. No, pa tudi mi nismo krivi za to 🙂

  2. Kave še nisem pila, sem pa z nekom, ki to motnjo ima, na dolgo in široko čvekala. Ne vem zakaj bi mi moralo biti neprijetno. Jaz imam anksioznost s panično motnjo in simem dobila občutka, da bi kdaj bilo komu neprijetno, četudi sem vpričo njega doživela panični napad. Morda je celo bilo komu neprijetno ali pa me je za mojim hrbtom označil za zmešano zaradi mojih rednih obiskov pri psihiatru, pomembno je, da jaz mojo motnjo sprejemam in se z njo ne obremenjujem, čeprav me v življenju precej ovira.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s