ČE BI ZADEL EUROJACKPOT … VSE BI LAHKO KUPIL. RAZEN SREČE, ZADOVOLJSTVA, ZDRAVJA IN PODOBNIH MALENKOSTI

Bilo je včeraj. Sobotno oblačno jutro. Kazalo je, da se bo slej ko prej ulilo kot iz škafa. In res se je. A šele zvečer. Pohodnikom, ki so se odpravili na tradicionalno, 35 km dolgo pot spominov in tovarištva (kapo dol udeležencem), je bilo prihranjeno vsaj to, da domov niso prišli čisto mokri.

Navsezgodaj zjutraj s sodelavcem, ki je bil v nočni in se je odpravljal domov spat, mene pa je čakalo 12 ur dnevne izmene, kadiva, pijeva kavo in na nasprotni strani ceste opazujeva nekega belega Mercedesa, ki si ga s svojo plačo verjetno ne bova mogla nikoli privoščit in se dotakneva dejstva, da glavni dobitek Eurojackpota spet ni bil izžreban. 90 miljonov evrov. 90, jebemti! Če imaš tisoč evrov evrov plače (v Sloveniji je veliko ljudi, ki delajo za znesek precej nižji od tega) potrebuješ 7500 let, da prideš do tega zneska. wink emoticon Res, prav dvakrat sem šel preverit, če je možno. Pa je.

A razmišljal sem o nečem drugem. Je denar res tisti, ki iz človeka, ki je po naravi malce bolj depresivne sorte, večno zaskrbljen, obremenjen z mnenjem staršev, mnenjem okolice ali pa le večno nezadovoljen (iz takih ali drugačnih razlogov) naredi srečnega, zadovoljnega človeka? Najbrž ne. Če ne znaš biti zadovoljen sam s sabo takrat, ko ti finančno ne gre najbolje, če ne znaš cenit drobnih malenkosti, če te v dobro voljo ne spravi bližina ljudi, ki te imajo radi, denar tega nezadovoljstva ne bo zmanjšal.

Boš pa imel kar naenkrat cel kup denarja, s katerim boš poskušal zapolnit svojo čustveno praznino. Manjvrednostne komplekse, ker imaš nekaj kilogramov preveč boš skril s pomočjo trendovskih, dizajnerskih, po meri narejenih oblačil, ki trebuh prikrijejo, ali pa si boš privoščil liposukcijo. Zobe, ki so v vseh teh letih zaradi kave in cigaret postali malce rumeni, boš umetno pobelil. Naenkrat boš imel tako lepe zobe, da bi lahko šel snemat reklamo za Colgate. Občutek po tekmovalnosti boš zadovoljil s tem, da si boš kupil vilo z bazenom, teniškim igriščem, šestimi spalnicami in petimi kopalnicami. Čeprav skoraj nikoli ne igraš tenisa in čeprav redko plavaš. To, da šestih spalnic ne potrebuješ, ker nimaš šestih otrok niti ni pomenbno. Za ustvarjanje vtisa boš svojo garažo napolnil s celim kupom dragih, luksuznih avtomobilov. Za vsak dan v tednu enega. Pa nek se vidi raskoš. Zna se ko je tu najači. Čeprav bi tisti denar, ki ga boš zapravil le za registracijo svojih jeklenih lepotcev, ki – (če človek dobro pomisli, niso nič drugega kot kup pleha in elektronike na štirih kolesih) morda bolj prav prišel slovenskim otrokom, ki so v šoli lačni. Ker njihovi starši ne zmorejo plačat vseh položnic.

Nabavil si boš konkretne zaloge odličnega škotskega viskija, kubanskih cigar in prvovrstnega kokaina, ter začel prirejat zabave. Orgije. Družbo ti bodo delali carji Instagrama in Playboy zajčice, starlete, wannabe zvezdnice. Gospodične, ki se v življenju nikoli niso pretirano trudile, da bi postale načitane in razgledane. Ni jim treba. Lepe so. V tem svetu pa je lepota cenjena bolj od pameti.

In nato boš … čez leto, dve ali tri slučajno zavil v Monako ali L.A. in ugotovil, da ima tam nek mulc, pet let mlajši od tebe večjo hišo, boljše avtomobile in lepše ženske okrog sebe. Šel boš pod tuš in se tam milo in bridko zjokal. Voda bo sproti spirala tvoje solze, pa še videl in slišal te ne bo nihče.

A, ko boš prišel izpod tuša in nase navlekel obleko, ki so jo sešili pakistanski otroci, ki delajo za dva dolarja na dan, se ti bo čez obraz razlezel nasmešek, ker boš ugotovil, da je tvoja sveže naložena profilna fotka na facebooku v samo dveh urah dobila 230 všečkov. Večino všečkov so ustvarile najstnice, ki jim je blazno fajn, da imajo med svojimi fb frendi nesramno bogatega tipa, ki povrh vsega ne izgleda slabo. In svet bo spet dobil smisel. Zvezde v osončju poravnane. Vse tako kot mora biti.

Nikakor se ne morem znebit občutka, da smo ljudje kljub vsej izobrazbi in tehnologiji bolj zabiti kot smo bili 30 let nazaj. Dr.Rugelj bi rekel : “Zarukani. Zarukani, nevrotični pezdetki.”

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s