HVALA, KER KADITE.

Pred časom mi je kolega ob kavi in obvezni cigareti razlagal o tem, s kako rigoroznimi ukrepi so se lotili kadilcev v ZDA. Kajenje je prepovedano praktično na vseh javnih površinah, pred časom je newyorški župan izdal odredbo, s katero je prepovedano tudi kajenje v parkih, na sprehajalnih stezah in podobno. Enako velja za športne prireditve. Dodelijo nek majhen prostor, kjer lahko kadilci med polčasom zadovoljijo svojo nikotinsko potrebo. Kazni so visoke, prekrškarjev je malo. Kadilce so uspešno iztrebili oziroma odstranili iz ameriškega javnega življenja. Ni jih. Ne obstajajo. Zavladal je mir. Od Oregona na severu do Teksasa na jugu, od vzhodne do zahodne obale Američani vonjajo čist, svež zrak. Verjamem, da so kar naenkrat bolj produktivni, njihove plače so višje, nivo stresa manjši, ljudje pa nasploh neprimerno bolj srečni in zadovoljni. Skratka … pogovarjamo se o državi, v kateri to, da nek najstnik pride v šolo in z brzostrelko postreli svoje sošolce in sošolke, pa še profesorja zraven ni toliko problematično kot to, da si je nekdo prižgal cigaret.

Razumem, kadilci so zlo. Hudičevo seme. Še nobena prometna nesreča se ni zgodila, ker bi nekdo spil nekaj steklenic piva preveč. Ne, prometne nesreče nastajajo izključno zaradi hudičevih kadilcev. Ravno tista 14. cigareta po vrsti tisti dan je poskrbela, da je nek Michael iz New Yerseya povzročil prometno nesrečo. Da se razumemo … tudi nasilje v družinah se dogaja izključno zaradi cigaret. Bob F. iz Južne Karoline ni udaril svoje žene, ker je spil liter viskija na eks in posledično postal pretirano agresiven in pogumen, pač pa, ker je 23 minut iskal vžigalnik s katerim bi si prižgal cigareto, a ga ni našel. Zato je v navalu besa udaril svojo ženo.

Kajenje je grda, smrdljiva, nezdrava in draga razvada. To je jasno celo nam kadilcem. A če bi bili pri vseh res škodljivih stvareh tako striktni … bi lepše živeli kajne?

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s