PREFINJEN NAČIN, KAKO IZ NAS USTVARJAJO OVCE. MATURANTSKA ČETVORKA, KI SPOMINJA NA VOJAŠKO PARADO.

Valeta. Matura. Maturantski izlet. Diploma. Prvi poljub. Uspešno opravljen vozniški izpit. Poroka. Selitev v prvo “svoje” stanovanje, pa čeprav najemniško. Rojstvo prvega otroka. Prvi avto. Prvi seks v avtu.

Vse to so dogodki, ki se vsakomur od nas, neizbrisno vtisnejo v spomin.
Včeraj so naši maturantje in maturantke – kot vsako leto maja, plesali četvorko.
Udeleženec maturantske četvorke sem bil dvakrat. Prvič v vlogi maturanta in plesalca, s piščalko, dežnikom, črno majco in vsem kar sodi zraven (moje plesne sposobnosti definitivno niso nekaj, s čimer bi se lahko pohvalil – kot plesalec sem trd ko les) drugič pa, kakih 8 let pozneje, kot varnostnik.

Ko si udeleženec takega dogodka po službeni dolžnosti, gledaš na te stvari drugače. Prvič zato, ker si rahlo nadrkan : iz 12 urnega nočnega šihta, si delovnik “malce” potegnil v pozne popoldanske ure in na Gospodarskem razstavišču od utrujenosti, za nekaj minut zadremal na školjki v wc-ju. Pa, da se ušesa malce spočijejo od glasne glasbe. A motilo me je še nekaj drugega. Ta uniformiranost. To ceneno in umetno ustvarjanje evforije. Moderator, ki z mikrofonom v roki skrbi, da se udeleženci dogodka ne bi pozabili imeti lepo. Že takrat, pri 19ih mi je šlo za popizdit na živce, da tam nekdo z mikrofonom v roki vpije in ukazuje. Kaj naj delam, kako naj delam, kdaj naj delam. A sem na četvorki ali na služenju vojaškega roka jebemti? In iz zvočnikov se sliši : Uživajte, mejte se fajn, smejte se! Fuck off! Kaj pa, če mi ni do smeha? Kaj pa, če imam mačka od prejšnjega večera in soplesalko, ki prav tako ni najboljše volje, ker so prišli “tisti dnevi v mesecu” in je bolečina tako huda?

Tudi taki dogodki so dober pokazatelj tega, kako nam na prefinjen način perejo možgane. Sporočajo nam : Ne izstopajte. Ubogajte navodila. Smejte se, ko vam mi rečemo. Ploskajte, ko vam mi rečemo. Žvižgajte, ko vam mi rečemo. Dihate in prdite lahko, če vam mi dovolimo. Ok, zadnji stavek je čisto pretiravanje a vseeno. Jasno nam povedo : Ne razmišljat s svojimi možgani – prenaporno je. To mi delamo namesto vas. E, hvala lepa! Ne, hvala.

Maturantom letošnje generacije – mladim fantom in dekletom, ki bodo čez štiri, pet, šest let diplomirali na eni od naših fakultet in zgroženo ugotovili, kako jebeno težko je dobit službo, želim vse najboljše. A na srce jim polagam tudi to : Ne dovolite si, da vam perejo možgane. Pa četudi je to predsednik države, ki z odra vpije :”To mi deli.” (??)

No, roko na srce … našega predsednika države je vedno težje jemati resno.

Nas pa tudi že od plenic naprej učijo, kako biti dober potrošnik. Navsezadnje gre vedno za keš.

Featured image

Advertisements

One thought on “PREFINJEN NAČIN, KAKO IZ NAS USTVARJAJO OVCE. MATURANTSKA ČETVORKA, KI SPOMINJA NA VOJAŠKO PARADO.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s