Vi imate mehki ć, ali trdega?

Včasih trdega, včasih mehkega. Kolega v hlačah. Odvisno od vizualne privlačnosti in simpatičnosti gospodične, ki mi je zastavila to vprašanje. Tudi vonj njenega parfuma nikakor ni nepomenben faktor pri spreminjanju agregatnega stanja določenih telesnih okončin.

OK, šalo na stran. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste imeli srečanje bližnje vrste s slovensko birokracijo? Zagotovo. Vsak izmed nas, je vsaj enkrat v življenju imel opravke na Zavodu za zaposlovanje, upravni enoti, davčni upravi, zavodu za zdravstveno zavarovanje itd…

Se vam je že kdaj zgodilo, da vam je gospa “za šalterjem” postavila vprašanje v stilu: “Gospod, a imate vi mehki ali trdi č na koncu priimka?” Še nikoli se vam ni zgodilo nič takega? Iskrene čestitke. Potem ste zagotovo čistokrvni Slovenec/čistokrvna Slovenka. Vsa čast! Majkemi.

Osebno nikoli nisem ocenjeval ljudi na osnovi njihove barve kože, veroizpovedi, nacionalne pripadnosti. Tako sem bil vzgojen. Morda je k temu pripomoglo dejstvo, da tudi sam izhajam iz večnacionalne družine. Zmiksaš slovenske, hrvaške in srbske gene, ter dobiš mene. Jeeeej! Pa vendar… tukaj rojen, tukaj vzgojen. In, če me nekdo vpraša kakšen je ć na koncu mojega priimka, je to zame žaljivo. Kot, da bi ena jebena strešica definirala mojo celotno osebnost. Ob tem se vedno spomnim besed kolega, ki je rekel nekako takole: Ko si bom naslednjič kupil psa, bo mešanec. Mešanci so najbolj žilavi, najbolj zdravi in daljšo življensko dobo imajo od “čistokrvnih” psov. Ko smo že pri mešanju genov… kaj dobiš, ko potegneš tisto najboljše iz slovenske in tisto najboljše iz srbske mentalitete, ter to dobro premešaš, so na zadnjem evropskem prvenstvu v košarki pokazali Goran Dragić, Luka Dončić in kompanija. Čista poezija v mehko trdem stilu. Od drame do porniča.

In, ko me bo teta na upravni enoti naslednjič vprašala, če imam mehki ć ji lahko zapojem en dalmatinski komad, ki gre nekako takole: “Južnjačkog sam tvrdog srca, al je duša meka.” Ob tem bom dodal: “Mehkega imam, gospa. Vi pa ste tud v službi tako, da ne moreva ravno tule… sej se razumeva ane?

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s