ZAKAJ JE DOBRO, ČE OTROK ODRAŠČA BREZ MATERE?

Prvoten načrt je bil, da tale blogerski zapis objavim in spišem že včeraj, ko je bil materinski dan, a mi srce ni dalo. Ko sem na newsfeedu facebooka opazoval fotke in komentarje mamic, ki se zahvaljujejo hčerkam na eni, ter komentarje in fotke hčerk, ki se zahvaljujejo mamicam na drugi strani se mi je zazdelo, da bi bilo s tem brutalno iskrenim zapisom pravi greh kvarit čarobnost trenutka in lepo, sončno nedeljo.

Pojdimo po vrsti in razčlenimo nekatere stvari že na samem začetku. Naslov tega blogerskega zapisa je provokativen. Namerno provokativen. Z željo pritegniti vašo pozornost. In, če berete te vrstice potem mi jo je očitno uspelo pritegnit. Seveda ni dobro, če otrok odrašča brez matere. Ker to praviloma pomeni, da v tistih najbolj nežnih letih (ki najbolj usodno vplivajo na njegov kasnejši razvoj) otrok ostane brez zadostne “porcije” nežnosti, pozornosti, topline, razumevanja in občutka varnosti. Hudo pomenbne stvari, da otrok razvije zdravo samopodobo, stabilno osebnost in se ne sooča celo življenje s frustracijami, travmami in čustveno praznino. Poleg tega pa… kako bo nek otrok v svoji odrasli dobi svoji potencialni punci/partnerki dal neke stvari, neka čustva, ki jih sam ni bil deležen? Kako boš nežen do nekoga, če te nežnosti v življenju nihče ni naučil? Kako boš pozoren do nekoga, če sam nisi bil deležen pozornosti? Kako boš lahko imel rad nekoga, če pa si celo življenje živel v prepričanju, da tebe nima nihče rad. In ja… psihologi, psihoterapevti, psihiatri imajo prav, ko trdijo, da dogajanje v otroštvu – sploh obdobje od rojstva do sedmega leta zelo močno zaznamuje posameznika.

Redni bralci mojih facebook objav to sicer že vedo, tisti, ki spremljate moj blog pa morda še ne… namreč, jaz sem eden tistih ljudi, ki so odraščali brez matere. Moja starša sta se ločila, ko sem bil star 7 mesecev. Mali nebogljen človeček, v velikosti štruce kruha. Mati je odšla, jaz pa sem ostal z očetom in babico. Skratka: če odstranimo čustva in na vso stvar pogledamo čisto tehnično… moja biološka mati je ženska, ki me je rodila. In nič več kot to. Kljub razlogom zaradi katerih je odšla in jih poskušam razumet, ji pač težko rečem mati. In popolnoma nobenega razloga ni bilo, da bi včeraj na materinski dan napisal: hvala, mami. Hvala… zakaj že res?

Ampak morda pa vendarle ni vse črno. Poglejmo si situacijo pobliže.

Če odraščaš brez matere se nekaterih stvari naučiš veliko prej, kot bi se jih sicer. V to kategorijo spadajo vsa gospodinjska dela vključno s kuhanjem, pomivanjem posode, pospravljanjem, pranjem in likanjem. Moram priznat, da je bil moj prvi spoznavni zmenek z našim domačim pralnim strojem Gorenje nadvse zabaven. Ko si mulc pač naivno verjameš, da lahko vse cunje pereš na enaki temperaturi. Ne veš niti točno, kam se zlije mehčalec in kam se strese pralni prašek. Pa se potem nekatere cunje malo skrčijo, druge razvlečejo, tretje spremenijo svojo barvo. Saj veste… to je nekaj podobnega kot, da bi v pomivalni stroj vstavili skodelico rdeče barve, ven pa bi prišla modra. Impresivno. Da ne omenjam likanja. Pri 15ih, v prvem letniku srednje šole sem imel obvezno šolsko prakso v enem od elitnih ljubljanskih hotelov. Jasno, da se je od mene pričakovala brezhibna urejenost in zlikana srajca je seveda del tega paketa. Jaz vam povem, da tako kot sem se pri 15ih letih namučil z likanjem svoje prve srajce… na koncu “projekta” sem bil preznojen kot, da bi pretekel maraton… mah, kaj čem vam govorit.

Če odraščaš brez matere, težko postaneš mamin sinko. Eden tistih, ki bodo svojo mamico postavljali na piedestal boginje, njihova punca pa bo na lestvici prioritet razvrščena nižje od petega mesta.

Če odraščaš brez matere, se prej naučiš prevzemat odgovornost za lastna dejanja. Naučiš se branit samega sebe, ker ni nikogar, ki bo to storil namesto tebe.

Obstajajo ljudje, ki zagovarjajo filozofijo, da je bolje biti samski kot v slabi, nekvalitetni zvezi, ki te ne zadovoljuje, v kater ne rasteš, pač pa stagniraš. Trpiš. Si z nekom le zato, da ne bi bil sam. Enako je s starševstvom. Bolje je odraščat brez enega od staršev, kot s staršem, ki ti z napačnimi vzgojnimi metodami pomaga na pot čustvenega invalida. Ne, hvala.

Kljub vsemu pa… vsem mamicam tega sveta, pa čeprav z enodnevno zamudo… vse lepo ob vašem prazniku.

 

 

 

 

 

 

Rezultat iskanja slik za mamice z otroci

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s